Cranleigh Equestrian Centre

ktk-II, ERJ II, YLA2, Premier
Bristle GER
† 21.6.2016

Syntynyt14.01.2015VH-tunnusVH15-011-0107
RotuhannoverSukupuoliori
VäriruunikkoSäkäkorkeus168cm
Tasore 160cm (11)Painoitusesteratsastus
OmistajaCranleigh Equestrian Centre, VRL-08368MaahantuonutCranleigh Equestrian Centre
Saavutukset 15.05.2015 ktk-II palkittu (18+19+19+19=75p.)
29.02.2016 ERJ II palkittu ((9+40+14+20+15=98p.)
25.05.2016 YLA2 palkittu (24+25+17+17+4=87p.)
29.02.2016 Premier palkittu (61%)

Ominaisuuspisteet: 6678.01
Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2914.53 / Kuuliaisuus ja luonne: 3763.48

VSN-näyttelyt: 10 pistettä

Ikääntyminen8-vuotias 14.01.2015

 

Bristle GER tuli omistukseeni jo nuorena poikana. Ostin orin sen kasvattajalta Saksasta ja kuskasin pitkän matkan meille Bexhill Studiin Yhdysvaltoihin ja sieltäpä vielä Iso-Britanniaan Cranleighiin. Bristleen on oltu tyytyväisiä meillä alusta alkaen. Ori on käytöstavoiltaan varsin helppo ja simppeli, selästä jonkin verran haastavampi. Bristle on ihmisten seurassa hyvinkäyttäytyvä ja nöyrä, mutta toisille hevosille se saattaa yrittää mahtailla hieman turhia.. Bristle pitääkin itseään ehdottomasti tallin kuninkaana, eikä muilla hevosilla ole sille mitään asiaa alkaa ryttyilemään.

Hoitaessa Bristle on aika hauska. Ori on hyvin seurallinen ja aina työntämässä nokkansa joka paikkaan. Se rakastaa hamuilla harjapakkinsa sisältöä, eikä naapurikarsinan asukkaan riimut ja loimetkaan ikinä saa olla rauhassa, mikäli Bristle on päässyt karsinan ovellensa kuikuilemaan. Harjatessa ori on kiltti ja se pysyy rauhassa paikoillaan hoitopaikalla. Varusteiden laittamisessa ja loimien pukemisessa ei myöskään sen ihmeellisyyksiä tämän kanssa pidä muistaa. Taluttaessa Bristle voi olla vähän pörheän oloinen, mutta ketjunarulla se pysyy ihan nätisti maanpinnalla. Toisten hevosten kuumentuessa ori kyllä voi virittäytyä astetta ranttalimmaksi, joten tarkkana ja valppaana on kuitenkin hyvä olla.

Ratsuna Bristle on todella kuumentuvaa sorttia ja hyvin herkkä avuille. Ori vaatii todella kärsivällistä ja rauhallista ratsastusta, jotta se ei ottaisi niin paljoa ylimääräisiä kierroksia. Välillä sen kanssa on parempi jättää treenit väliin ja laittaa se kävelykoneeseen rauhoittumaan, jos ori on sinkoamassa tai suurinpiirtein räjähtämässä atomeiksi edes siitä kun ratsastaja painaa pohkeet kiinni sen kylkiin.. Bristle on kyllä melko hassu tapaus sille päälle sattuessaan. Neutraaleina eli näinä normaaleina päivinä ori on ihan kelpo ratsu ja varsin mukavakin. Bristle on kevyt suustaan ja eteenpäinpyrkiväinen, ei lainkaan raskas tai tahmea ratsastaa. Herra reagoi salamana apuihin, eikä pistele vastaan hommissa, vaan tekee työt nöyränä. Kilpailupaikalla Bristle ei pahemmin eroa kotioloista ja radalla se tekee usein ihan hyviä suorituksia.

 

Sukutaulu & jälkeläiset

i. Brihof ii. Briarcliff iii. Briton
iie. Aisle
ie. Vendetta iei. Venom
iee. Dragonfly
e. Sorena ei. Seamus II eii. Seamus
eie. Quantica
ee. Neera eei. Narrator
eee. Plastic

i. Brihof on 167 cm korkea hannoverilaisori, joka on väritykseltään tummanruunikko. Brihof on kantakirjattu I-palkinnolle ja edustaa sporttista urheiluhevostyyppiä. Ori on kilpaillut menestyksekkäästi rataesteillä aina GP-luokissa asti ja saavuttanut lukuisia voittoja että sijoituksia tältä tasolta. Brihof on jättänyt laadukasta jälkikasvua ja periyttänyt varsoilleen muun muassa erinomaista hyppykykyä.

ii. Briarcliff on suurikokoinen ruunikko ori, tarkkaanottaen 171 cm korkea. Luonteeltaan Briarcliff on melko kovapäinen kaveri. Radalla teki työt hyvin, mutta muuten ratsuna ja käsitellessä sen kanssa sai olla aina tarkkana. Orilla on paljon jälkeläisiä eri puolilla maailmaa ja hankalasta luonteestaan huolimatta se on ollut ihan suosittu nimi puoliveristen sukutauluissa. Orilla on räjähtävä hyppykyky ja komeat liikkeet.

ie. Vendetta oli mustanruunikko hannovertamma, joka oli säkäkorkeudeltaan 165 cm. Tamma kilpaili 160 cm tasolla hyvin tuloksin ja kilpailu-uransa jälkeen se on tehnyt neljä varsaa. Tamma on periyttänyt jälkikasvulleen hyvää luonnetta ja suorituskykyä. Vendetta lopetettiin jokin aikaa sitten ähkyn takia.

e. Sorena kilpaili kelpo tuloksin aikaratsastusluokissa 140 cm tasolla asti. Tamma oli nopea ja omasi hyvän tekniikan, mutta luonteeltaan varsin ailahtelevainen. Huonona päivänä tamma saattoi ottaa hylkäyksen niskuroimisesta ja toisena päivänä taas voittaa ylivoimaisella ajalla. Väriltään Sorena oli punarautias ja säkäkorkeudeltaan 172 cm.

ei. Seamus II oli tummanrautiaan värityksen omaava, oikein korrektirakenteinen ja hyväkäytöksinen jalostusori. Säkäkorkeutta huimat 175 cm ja rakenteeltaan vielä kovin vanhanaikainen estehevonen. Seamus II kilpaili 160 cm luokissa asti, mutta jännevamman takia se siirrettiin jo varhain siitoskäyttöön. Orilla on lukuisia jälkeläisiä ympäri Eurooppaa, joista parhaimmisto kilpailee aina huipputasolla asti. Seamus II menehtyi muutama vuosi sitten vanhuuteen omalla kotitallillaan.

ee. Neera on jo varsinainen ikäloppu, koko ikänsä kasvattajansa luona majaillut siitostamma, jossa henki näyttää pihisevän vaikka maailmanloppuun asti. Väriltään tamma on vaaleanpunarautias ja sen jalkoja koristaa neljä kaunista sukkaa, säkää sillä on 168 cm. Neera ei ole kuuna päivänä nähnytkään kilparatoja, vaan pyöräyttänyt varsoja vuosi toisensa jälkeen. Huippusukuinen tamma tosin on ja rakenteltaankin kantakirjassa I-palkittu, joten sen omistaja on kyllä tienannut mukavat summat tamman jälkikasvulla.

 

t. Brie Biscuit BH (s. 04.03.2015, e. Rune GER)
o. Bondi Beach BH (s. 13.04.2015, e. Exotica)
t. Beatrix At (s. 20.05.2015, e. KV Nuancenreich)
t. Cranleigh Breeze (s. 02.06.2015, e. Pawpaw)
o. Cranleigh Bristol (s. 06.08.2015, e. Sheila GER)
o. Cranleigh Basbartou (s. 28.08.2015, e. Blueberry Lips)
t. Cranleigh Bambi (s. 05.09.2015, e. Lonesome GER)

 

Kilpailutulokset

31.03.2015 VSN, VSN-näyttelyt: RCH 10p.

 

Päiväkirja & valmennukset

3. maaliskuuta 2015
Tänään oli suuri hevosten muutto-operaatio Bexhill Studissa! Meille tosiaan saapui tänään Saksasta muutama upouusi ratsu. Olin Euroopan matkallani kiertelemässä eri myyntitalleja ja Gestüt Bayhofin tarjonta miellytti erittäin paljon silmääni. Tein kaupat heti Bristlestä ja sovin sen kuljetuksesta yhdessä toisten ostoksieni kanssa. Saksasta meille tulivat samaa matkaa myös T. Bergin kasvattamat ori Legionis GER sekä tamma Rune GER ja Stall Waycastlen kasvattitamma Lonesome GER. Kaikki hevoset selviytyivät kuljetuksesta ilman sen kummempia ongelmia ja totuttelevat uuteen kotitalliinsa. :) Bristlestä kaavaillaan aluksi isojen ratojen kilpuria, jonka jälkeen se siirtyy jalostusorin tehtäviin. Ori saa kunnian toimia yhtentä Bexhill Studin hannoverkasvatuksen kantahevosena, kuten koko tämä muukin Saksasta saapunut porukka.

4. maaliskuuta 2015
Bexissä on pitänyt kiirettä, nimittäin koko päivä on kulunut tammojen varsomisessa ja niiden vahtimisessa. Eläinlääkäri on suhannut ympäri ämpäri tiluksiamme ja itse olen vedellyt tyytyväisenä kahvia klubitiloissa. Bristlen herran ensimmäinen jälkeläinen siis syntyi tänään! Tämä pikkuruinen varsa on siis orin esikoinen ja saa kunnian jäädä meille Bexhill Studiin toimimaan isompana kilparatsun ja siitoshevosen hommissa. Syntynyt varsa on sukupuoleltaan tamma ja uskoisin siitä tulevan aivan varmasti vähintäänkin yhtä hurmaava tapaus kuin vanhempansakin ovat. Nimekseen pikkuneiti sai Brie Biscuit BH, alias "Bree" ja sen emä on meidän saksalainen hannovertamma Rune GER. Varsominen oli sujunut ongelmitta ja sekä emä että lapsonen voivat erittäin mainiosti. :) Nyt sitten odotellaan minkälaista kilpuria sieltä tulevaisuudessa on kehittymässä!

10. maaliskuuta 2015
Bristle GER on alkanut kotiutumaan pikkuhiljaa Bexhill Studin maisemiin. Orilla on ollut hieman sopeutumisvaikeuksia tähän Arizonan paahtavaan kuumuuteen, mutta kevyellä treenillä ollaan menty tämä alku ja hiljaksiin lisätty sitten harjoituksia. Bristle on aivan rakastunut meidän uima-altaaseen, jossa kaikki hevosemme pääsevät polskimaan muutaman kerran viikossa. Ori näyttänee rakastavan vettä ja tykkäisi huljutella altaassa päivät pitkät.. Toivottavasti vesiesteet eivät radalla vaikuta liiankin houkuttelevilta, jotta niistä päästäisiin yli eikä sukelleta sekaan! :D Bristle aloittaa kilpailut tuotapikaa ja sen kanssa tullaan kilpailemaan porrastetuissa esteratsastuskilpailuissa. Tavoitteena on kilpailla 10 taso läpi, eli saapa nähdä kuinka kauan meillä tässä operaatiossa kuluukaan aikaa. Pohjatyö on tehty ainakin huolella ja ori on valmis mittelöihin!

27. huhtikuuta 2015
Bristle on tänään saapunut uudelle kotitallilleen. Ei sitä kauaa jaksanut amerikanmaalla viihtyä ja päätin pakata melkein koko konkkaronkan mukaani ja suunnata tutummille kotiseuduilleni, Iso-Britanniaan. Määränpäänä oli tietenkin suuri puoliverisiittolani Cranleigh Equestrian Centre. Bristle on sen verran leppoisa kaveri, että maiseman muutokset eivät sitä juurikaan hetkauta. Mukana samalla kyydillä lähtivät myös tallitoverit Decurio, Legionis, Magician ja Rooster. Bexhillin tammoista kolme myytiin uusiin koteihin, mutta loput leidit muuttivat myös Cranleighin tiluksille asustelemaan. Bristlelle kuuluu muutenkin ihan hyvää. Ori kilpailee vieläkin kovaa tahtia kohti porrastettujen huippua. Tällä hetkellä ori kilpailee tasolla numero 6. Ainiin ja siitä pitikin vielä mainita, että ori on nyt ilmoitettu seuraavaan ktk-tilaisuuteen myös! :)

11. syyskuuta 2015
Bristle on nyt saanut kilpailu-uransa viimeinkin päätökseen tuossa viime kuun alkupuolella. Ori on saavutti elokuun alussa tason 11 ja jätti kilpakentät taakseen. Ominaisuuspisteitä herralle kertyi yhteensä 6678.01 kappaletta ja ne jakautuivat seuraavasti; Hyppykapasiteetti ja rohkeus: 2914.53 pistettä sekä Kuuliaisuus ja luonne: 3763.48 pistettä. Kaikenkaikkiaan startteja kilpailuissa tuli 158 kappaletta, joista voittoja oli 2 kappaletta ja muita sijoituksia 22 kappaletta. Sijoitusprosentti Bristlellä oli 15%. Ihan kelpo ura ja nyt orin työt jatkuvat siitosorin tehtävissä. Jalostusrintamalla Bristlellä onkin pyyhkinyt hyvin ja tällä hetkellä orille on siunaantunut jo seitsemän upeaa jälkeläistä. Kuusi näistä edustavat isänsä tapaan rotua hannover ja yksi varsoista on rodultaan suomalainen puoliverinen.

© Kida       virtuaalitalli / a sim-game stable - virtuaalihevonen / a sim-game horse